Pages

Friday, January 28, 2011

Patah tumbuh Hilang xberganti

Anaka Tikam Bapa??

KUALA TERENGGANU - Seorang pemuda yang didakwa menikam bapa kandungnya sehingga mati dengan sebilah pisau rambo di rumahnya di Kampung Pulau Duyung Besar, Kuala Terengganu selepas dikatakan mendengar satu bisikan yang mengarahkannya supaya berbuat demikian pada 3 Febuari tahun lalu didapati me-ngalami delusi dan halusinasi ketika kejadian.

Pakar Perunding Psikiatri (Forensik) Hospital Permai, Johor Baharu, Dr. Badi’ah Yahya berkata, tertuduh, Syahrol Azmi Che Mat, 21, dalam tempoh rawatannya di hospital sebelum ini,dia pernah diserang sawan sebelum dirawat dengan ubat anti-epilepsi.

“Penama (tertuduh) tidak berpura-pura mengalami masalah mental kerana pada 20 Oktober tahun lalu iaitu ketika tempoh rawa-tan di sini, dia pernah diserang sawan yang mana ketika itu, dia ada melihat dan mendengar suara ghaib yang mengganggunya.

“Ketika dalam keadaan itu, sememangnya dia tidak tahu apa tindakan yang dilakukan,” katanya ketika memberi keterangan dalam perbicaraan di hadapan Hakim, Datuk Mohd Yazid Mustafa.

Menurutnya yang juga merupakan saksi kedua pembelaan, ujian dadah yang dilakukan ke atas tertuduh juga negatif dan laporan sosial yang diperoleh mendapati tertuduh tidak pernah sesekali terjebak dengan aktiviti penyalahgunaan dadah.

Selain Badi’ah, abang tertuduh, Irwan Afandi Che Mat, 31, turut dipanggil memberi keterangan sebagai saksi pertama pembelaan.

Mengikut fakta kes, tertuduh didakwa membunuh dengan menyebabkan kematian ke atas bapa kandungnya, Che Mat Nik di sebuah rumah di Kampung Pulau Duyong Besar, kira-kira jam 2 pagi pada 3 Febuari tahun lalu.

Dia dituduh mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang jika sabit kesalahan boleh dihukum mati mandatori.

Dalam kejadian itu, tertuduh dilaporkan menikam abangnya, Irwan Afandi, 31, dengan menggunakan sebilah pisau rambo ketika sedang tidur menyebabkan mangsa menjerit meminta pertolongan bapanya.

Che Mat yang terjaga daripada tidur dipercayai cuba merampas pisau daripada tertuduh, tetapi malangnya ditikam oleh tertuduh di bahagian perut dan meninggal dunia di tempat kejadian.

Tertuduh diwakili peguam dari Tetuan Mohd Yusof Endut & Associates.

Mohd Yazid menetapkan 6 Febuari ini untuk hujahan kes dan keputusan setelah pihak pendakwaan yang diwakili Timbalan Pendakwaraya Mohamad Jazamuddin Ahmad Nawawi berjaya membuktikan kes prima facie.

Kesimpulan nyr ini lahh dikatakan musuhh dlm selimut, walalupun kite berada dlm rumah sendrii kite xkan merase selamat, Mintak2 Allah jauhkan smue ini. So akuu menyeruu katt smue kwan2 jgan maluu tuk belajarr seni mempertahan kan diri, Datuk Seri Ahmad bin Said MB Ganu sendrii menggalakkan kite supaya blajarr seni nie...kloo anak melayuu xblajarr hbis lahh snii warisan Melayu yg datok nenek kite...Patah tumbuhh hilangg xde ganti nie lahh yg Melayuu kite alamii...Jangan harpkan keselamatan Kepda pihak Polis sahaja kite perlu jaga jgak. Wajib kite menjaga keselamatan diri, keluarga serta maysrakat supaya rakyat kite nie berada dalam keadaan damai. Klo pompuan yg balajarr lagi bgus, tukk kurangkan mslah ragut dikalangan wanita ini, kerna hal ragut dikalangan wanita kerap berlakuu kerna wanita xde blajar pe2 seni bela diri tukk slamatt diri dia. Nasihat aku kat ibu bapa, hantarlah anak2 blajarr snie bele diri ni..jgan kitee tekankan akademikk shjee..so kselematann perlu ditekankan jgak.. sekian

darkmiey86

0 comments:

Post a Comment